Dieta pentru pancreatită. Cum să vă ajutați corpul

Ce este pancreatita? Aceasta este o inflamație a pancreasului. Cu această boală, procesul de digestie este întrerupt, iar nutriția ar trebui să fie deosebit de blândă. Multe alimente sunt interzise dacă există o exacerbare și, în general, putem spune că dieta pentru pancreatită este destul de dură. Să ne dăm seama: ce să lăsați în dietă, ce să excludeți și în ce formă este necesar să pregătiți mesele.

Principii nutriționale de bază pentru pancreatită

 • Mesele ar trebui să fie fracționale.Aceasta este chiar prima regulă și baza dietei. Greutatea maximă pe porție este de 300 de grame. Este recomandat să mănânci de 5-6 ori pe zi, dar doar puțin.
 • Mâncarea trebuie să fie moale.În stadiul de agravare, alimentele pot fi chiar șterse în terci, deoarece legumele și fructele tari sau neprelucrate pot provoca iritații. Important: produsele rase fin sunt recomandate numai în stadiul de exacerbare a bolii. Aportul pe termen lung de piure de mâncare poate duce la o pierdere accentuată în greutate și la lipsa poftei de mâncare.
 • Nu mai mult de 50 de grame de grăsime pe zi.Aceasta înseamnă că trebuie să renunțați la unt sub formă de unt pe pâine, aceasta va fi o povară suplimentară pentru pancreas. Dintre grăsimi, uleiul de măsline este recomandat ca sos de salată într-o cantitate mică.
 • Încercați să evitați zahărul.Îndulcitorii pot fi adăugați în dietă. De exemplu, ar putea fi stevia. Fructele uscate sunt recomandate ca sursă de glucoză.
 • Eliminați leguminoasele.Pot provoca gaze.
 • Nu mai mult de 3-5 grame de sare zilnic.Dacă puteți renunța complet la sare, aceasta va fi și mai bună și mai utilă pentru organism, și mai ales pentru pancreas, în stadiul de exacerbare a pancreatitei.

Meniul pancreatitei cronice

În cazul nutriției cu formă cronică, sarcina principală este de a elimina inflamația membranei mucoase - nu este vorba despre pancreas. În acest caz, alimentele vor fi dietetice, dar aici nu este necesar să consumați exclusiv alimente rase. Acest lucru este necesar doar în stadiul exacerbării.

Exclude:produse prăjite, din drojdie (inclusiv pâinea din drojdie, drojdia provoacă fermentarea în intestine), condimente fierbinți și condimente, alimente sărate.

Vasele sunt fierte la abur, fierte, coapte. Rețetele sunt disponibile gratuit, puteți găsi oricând în cărți de bucate sau pe Internet pentru a găsi ceea ce se potrivește preferințelor dvs. de gust.

De ce are nevoie pancreasul în stadiul de exacerbare a bolii? Aminoacizii și vitaminele sunt ceea ce aveți nevoie în această perioadă. Desigur, sunt necesare și pentru un corp sănătos în mod regulat. Mai multe proteine sunt o altă caracteristică a dietei pentru pancreatită. Proteinele promovează sinteza inhibitorilor care suprimă producția de enzime pancreatice.

Meniul recomandat pentru pancreatită:

De asemenea, astfel de alimente sunt prescrise de medici pentru bolile vezicii biliare și ale ficatului.

Conținutul total de calorii al dietei zilnice nu depășește 2500 kcal.

 • Pentru mic dejun:fulgi de ovăz pe apă, suc de morcovi;
 • Pentru prânz:măr copt;
 • Pentru prânz:supă (poate în bulion cu carne bine gătită), supă de piure de dovleac, jeleu de fructe de pădure;
 • Pentru o gustare după-amiaza:Ceai (slab) și biscuiți (poate biscuiți);
 • Pentru cina:cotlete de pește cu conținut scăzut de grăsimi, legume fierte sau coapte (dovlecei, conopidă), compot de fructe uscate;

Este important să respectați cu strictețe dieta pentru a „elimina" pancreasul din stadiul acut al bolii, precum și pentru a normaliza starea membranei mucoase sub formă cronică. Mai jos este o listă de alimente pe care le puteți adăuga în dieta zilnică. Deși dieta pentru pancreatită este considerată destul de dură, lista alimentelor este destul de diversă. Principala regulă: pregătirea corectă, iar acestea vor fi preparate aburite, coapte și fierte. Friptul ar trebui abandonat mult timp (nu numai pe durata tratamentului), chiar mai bine - pentru totdeauna.

un nutriționist recomandă un pacient cu dietă pentru pankteatită

Lista alimentelor în timpul tratamentului pancreatitei:

 • Porridge pe apă:hrișcă, fulgi de ovăz, orez, griș;
 • Legume și fructe la cuptor:mere, dovlecei, conopida, morcovi, sfeclă roșie. Fructele uscate sunt recomandate și în cantități mici (20-30 grame pe zi);
 • Supe de piure, supe de legume, supe cu bulion scăzut(cu carne gătită în prealabil);
 • Carne:piept de pui fiert sau copt, curcan, carne de vită, iepure;
 • Un pește:merluciu, biban de știucă, polen și alți pești slabi. La fel ca și carnea, peștele se coace la cuptor, se fierbe sau se abure;
 • Puteți folosi ouă fierte (proteine), pâine fără drojdie, biscuiți;
 • Dulce:fructe uscate, marshmallows, marmeladă, jeleu, biscuiți biscuiți, jeleu, compoturi. Ceaiul ar trebui să fie slab. Se recomandă un decoct de trandafir sălbatic, mușețel;

Când diagnosticați o boală, medicul va stabili o programare individuală pentru tratamentul medicamentos și, de asemenea, va scrie o dietă care trebuie respectată cu strictețe.

Asigurați-vă că consultați un medic pentru tratamentul pancreatitei pentru a fi eficient și a duce la recuperare.